2024.07.22.

3d render of heart shaped golden rings isolated on white background

A tökéletes jegygyűrű egy életen át elkísér, így nagyon fontos, hogy megtaláljuk az igazit. Ez azonban néha egyáltalán nem könnyű dolog. Lássuk, mire kell figyelni!

Csak tavaly több, mint 60 ezer szerelmespár fogadott egymásnak örök hűséget Magyarországon. Az esküvő mindenki számára fontos esemény, amelyre a jegygyűrű felhúzása teszi fel a koronát. Mivel ez az ékszer az igaz szerelmet jelképezi, fontos, hogy jól válasszunk. De honnan tudjuk, hogy melyik a tökéletes?

Figyeljünk a méretre!

A körülbelül és a nagyjából nem megfelelő méret meghatározás jegygyűrűvásárlás esetén. Tökéletesnek kell lennie, nem jó, ha már az elején csalódást okoz, mert nem passzol. Akkor a házasság sem lesz tökéletes. Az aranyvastagság is fontos, ha túl vékony a gyűrű, könnyen eldeformálódhat, ha túl vastag, ormótlannak tűnhet.

A kő nagyon fontos!

Lehet, hogy csodásnak találunk egy gyémántcsiszolási formát, de mielőtt mellette döntünk, gondoljunk a menyasszony kezére. Ha kicsi és az ujjai rövidek, akkor a szögletes formák nem megfelelőek, mert optikailag szélesítik a kézfejet. A marquise vagy a körte formájú gyémánt jó választás ilyenkor, ha ez utóbbinak az elkeskenyedő vége az ujjhegyek felé mutat, hosszabbnak mutatja az ujjakat és kecsesebbnek a kezet. Ez egy apróság talán, de ha figyelünk rá, boldoggá tehetjük a párunkat. Persze, ha ő ragaszkodik egy formához, ne bíráljuk felül a választását. Ugyanez vonatkozik a kő színére is. Hiába tetszik nekünk a fehér gyémánt, ha a párunk rózsaszínre vágyik, jobb, ha nem megyünk a saját fejünk után.

Fehér, sárga vagy rozé aranyból készüljön a jegygyűrű?

Ez egészen egyénfüggő, jobb, ha korábban kipuhatoljuk, melyik tetszik a párunknak.  Lehet akár ötvözet is, ami egészen egyedi színű arany ékszert eredményez.

Egyáltalán… aranyból legyen?

Az, hogy milyen anyagból készüljön a jegygyűrű, szintén egyénfüggő. Van, aki a platinát szereti, más inkább acélból készült gyűrűt viselne, mert azon tartós a gravírozás, díszítés. Megint mások egészen különlegesre vágynak, számukra a palládium vagy a titán a megfelelő választás.

Lehet egyedi?

Természetesen, ha saját tervezésű jegygyűrű a cél, az is megvalósítható, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy ennek elkészítése időigényes, tehát előre kell gondolkodni, hogy kész legyen a nagy napra. Érdemes meghallgatni az ékszerész véleményét is, mert lehet, hogy amit megálmodtunk, máshogy jobban működne, de az is kiderülhet, hogy át kell gondolnunk az egész koncepciót a tökéletes végeredmény érdekében.

Nem könnyű a választás, de szerencsére a jegygyűrűk szakértői mindig örömmel segítenek abban, hogy a nagy napon a tökéletes gyűrűt húzzuk szerelmünk ujjára.