2024.07.22.

A fogszuvasodást baktériumok idézik elő, miért beszél hát mindenki arról, hogy bizonyos típusú élelmiszerek „elrontják” a fogainkat? Talán mindannyian emlékszünk még, hogy gyerekkorunkban azt mondták a felnőttek, ne együnk sok cukorkát vagy csokit, mert elromlik a fogunk tőle. És milyen jól tették! Túl azon, hogy a sok édesség fogyasztása sokféle szempontból káros mind a gyerekek, mind a felnőttek szervezetére, az is igaz, hogy a cukortartalmú ételek hozzájárulnak a fogszuvasodás megjelenéséhez.

A cukor- és szénhidráttartalmú élelmiszerek ugyanis remek táplálékot szolgáltatnak azoknak a dentális plakkban lévő baktériumoknak, amelyek a szénhidrátokat lebontva savakat állítanak elő. A dentális plakk a szájunkban lévő kemény felületeken megtapadó, vékony, lepedékes képződmény, ami főként baktériumokat, szénhidrátokat és fehérjéket tartalmaz. A benne lévő savképző baktériumok a szájba kerülő cukrot és keményítőt bontani kezdik, melléktermékként pedig beindul a fogszuvasodást előidéző savképződés. A sav károsítja a fogzománcot, fogkőképződést és fogszuvasodást okoz. Ugyanis megtámadja a fogakat és kioldja a zománc ásványi anyagait, emiatt apró lyukak keletkeznek a fogzománcon, és megindul a szuvasodás.

Ugyanakkor természetesen a savas ételek is hozzájárulnak a szájüreg Ph-értékének növekedéséhez. Savakat tartalmazó ételek a gyümölcsök, különösen a citrusfélék, a szénsavas italok, vagy a savanyúságok. De emiatt a gyümölcsökről például nem szabad lemondani, mert a fogszuvasodás nem a sok alma rágcsálásától fog kialakulni, hanem azoktól a cukros, szénhidrátos ételektől és italoktól, amelyek sokáig maradnak a szájban. Az egyszerű, finomított cukrok fogyasztása, a túlzott szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulása között bizonyítottan összefüggés van.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy a sütit, cukorkát, édességet mikor fogyasztjuk: nem véletlen, hogy gyermekeknek is inkább ebéd után engedélyezett egy kis édesség. Ha főétkezések után fogyasztjuk a cukros dolgokat, az kevésbé káros a fogainknak, mintha étkezések között nassolgatunk, hosszabb ideig majszolva az édességeket. Két étkezés között a nyálunk segít a savak semlegesítésében és a száj pH értékének helyreállításában, ám ha egész nap rágcsálunk valami édeset, a nyálunk nem fogja tudni elvégezni ezt a helyreállítást, és ha még fogat sem mosunk, a fogzománcunk nem fog tudni ellenállni a baktériumok munkájának, és elkezdődik a fogszuvasodás.

Inkább olyan édességet fogyasszunk, amely nem ragadós, például lehetőleg kerüljük a nyalókát, cukorkát, karamellát, amelyeket sokáig majszolunk. Ezzel szemben például a jó minőségű, legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé vagy fekete csoki nem annyira káros a fogainkra. Amit lehetőleg kerüljünk, azok a cukros és szénsavas üdítőitalok, mert nemcsak hogy egy vagon cukrot tartalmaznak, hanem foszfor- és citromsavat is, és ez hatványozottan károsítja a fogzománcot.

A magas keményítőtartalmú élelmiszerek is nagy veszélyt jelentenek, ha apró darabkáik beragadnak a fogaink közé. Fehér vagy barna kenyér, zab- és búzapehely, keksz, chips, szalmakrumpli fogyasztása esetén ne hagyjuk ki a napközbeni fogmosást sem: evés után egy órával érdemes fogat mosni. Fogszuvasodást idéz még elő az alkohol is. Ha este alkoholos italt fogyasztunk, lefekvés előtt mindenképp mossunk fogat!

A legfontosabb minden szempontból a lefekvés előtti fogmosás, mert ha elhanyagoljuk, étel- és italmaradványok maradhatnak a szájunkban egész éjszaka. A nyálképződés alvás közben lelassul vagy leáll, így ez az az időszak, amikor a fogaink leginkább ki vannak téve a savtámadás veszélyének.

Az étkezésünkre való odafigyelés mellett azt is fontoljuk meg, milyen gyakran látogassuk fogorvosunkat. A rendszeres fogászati ellenőrzés révén fogorvosunk időben felfedezheti, ha elindult a fogszuvasodás folyamata, ily módon megelőzhetjük a súlyosabb problémák kialakulását! A Fusion Dental sepsiszentgyörgyi fogászati klinikán magasan képzett orvosokból és asszisztensekből álló csapat vár, akik nemcsak szaktudással, hanem empátiával gondoskodnak a páciensekről. Fordulj hozzánk bizalommal!