Az utóbbi években a házi kenyérsütés újra reneszánszát éli, sokan választják az otthon elkészített, friss, meleg kenyeret bolti társa helyett. Ez gyakran nemcsak hóbort. Valakinek egyszerűen a bolti kenyerek adalékanyagi hasi diszkomfortot, puffadást okoznak. Ezt elkerülendő keresik az alternatív megoldásokat. A jó házi kenyérhez szükséges egy jó kovász készítése.

Házi kenyeret több módon is süthetünk, élesztővel, sütőben vagy kenyérsütő gépben. Azonban az igazi hagyományos elkészítési mód a kovásszal történő kelesztés. Azonban mindenkit óva intünk! Amikor kovász készítésére adjuk a fejünket, ne valami rapid, instant megoldásra számítsunk. A jó kovász elkészítése olyan, mint a gyermeknevelés, figyelni kell rá, etetni és gondozni kell. Ráadásul, ha egyszer elkészítettük és rendszeresen használni akarjuk, akkor tényleg nem lehet magára hagyni, tehát egy kéthetes Maldív- szigeteki nyaralás után, ha nincs, aki gondozza, elölről kell kezdenünk az egészet.

De hogy is kell jó kovászt készíteni?

Készítsünk elő egy 6-8 dl űrtartalmú, lezárható üveget. Legyen tiszta, tényleg tiszta és száraz. Kell még kenyérliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt, valamint meleg, de nem forró víz, valamint kanál és villa. A kovászt készíthetjük csak kenyérlisztből vagy rozslisztből, de a kettő vegyítése valami rendkívüli eredményt hoz. Tegyünk az üvegbe 50 gr meleg vizet, 25 gr kenyérlisztet és 25 gr rozslisztet. Villával keverjük össze, mivel így több levegő jut a keverékbe. Lazán zárjuk le, nem kell rácsavarni a fedelet, mivel így jut a kovász levegőhöz.

A kovász 24-26 Celzius fokon érzi magát a legjobban. Betehetjük a konyaszekrénybe, de semmi esetre se tegyük közvetlen hő közelébe, kandallóra, radiátorra vagy forró sütőbe. Az megöli a kovászban alakuló baktérium flórát és így a kovászunk sem megy majd semmire.

24 órára hagyjuk magára és hagyjuk dolgozni a kovászunkat. Másnapra már látszódnak az apró, gombostűfejnyi buborékok a szélén. Érdemes átlátszó üvegben elkezdeni a folyamatot, mivel amikor keressük az első jeleket, kinyitni nem szabad az üveget, csak kívülről nézegetni. Második nap este csak átkell kevernünk, etetni csak a harmadik nap kezdjük el.

A jó kovászt 5-7 napig kell etetnünk, hogy kész állapotba kerüljön. A harmadik nap estétől minden nap hozzá teszünk 50 gr lisztet és 50 gr meleg vizet. Egyre bővül és növekszik. Hetedik napra elkészül az anyakovászunk, amit már bátran használhatunk kenyérsütésre. A maradékot lezárható dobozban a hűtőbe tesszük, hetente kétszer etessük. Amikor használni szeretnénk, vegyünk ki belőle, szobahőmérsékleten etessük meg és hagyjuk duplájára dagadni. Ekkor hozzákeverhetjük a készülő kenyérhez.

Nem egy gyors folyamat, de a házi kenyér élménye megjutalmaz minket a megtett erőfeszítésekért.

Ha felkeltettük érdeklődését a témában, olvassa el kapcsolódó bejegyzéseinket!